Verhuizen? Selecteer van tevoren alle spullen

Naast het regelen van allerlei praktische zaken heeft verhuizen ook een emotionele kant. Je laat meer achter dan een leeg huis… Verhuizen staat dan ook hoog genoteerd in de stress top-10. Lees hier het waargebeurde verhaal van mevrouw Kingma* (82), die ging verhuizen van een appartement naar een aanleunwoning in Leeuwarden.

Verhuizen naar een kleinere woning? Selecteer van tevoren alle spullen!
Wat gaat mee, wat niet? Ons advies is: denk hier van tevoren goed over na. Schuif de beslissing niet voor je uit. Anders komt op de verhuisdag de aap alsnog uit de mouw en moet alles uitgezocht worden. Dat zorgt voor onrust. Wees dat voor, dan kun je je op de verhuisdag zelf concentreren op andere zaken.

Help! Mijn moeder gaat verhuizen
De dochter van mevrouw Kingma trok bij ons aan de bel: “Mijn moeder vindt het heel lastig om verhuiszaken uit handen te geven. Zelfs aan ons. Ze heeft er slapeloze nachten van”. Een herkenbare situatie. Soms overzien mensen niet alles meer, terwijl ze toch controle willen houden. Dat geeft veel kopzorgen.

Persoonlijke aandacht vóór praktische zaken
Onze verhuisregisseur uit Leeuwarden ging langs bij mevrouw Kingma en haar dochter. Niet om meteen ter zake te komen. “Mevrouw Kingma gaf niet graag de touwtjes uit handen. Daarom was het belangrijk om eerst haar vertrouwen te winnen en haar op haar gemak te stellen”, vertelde hij. Met persoonlijke aandacht én een flinke dosis humor ging de druk van de ketel. Daarna kon hij alle praktische zaken rustig met haar bespreken.

Voorbereiden van de verhuizing
Samen zochten we uit welke spullen mee moesten naar de nieuwe woning en welke niet. We regelden de verhuizer, zegden de huur op en verzorgden alle adreswijzigingen. Ook de overname van vloerbedekking, gordijnen en wat meubilair door de nieuwe huurder werd voor haar geregeld. Mevrouw Kingma was erg opgelucht dat we voor haar aan de slag gingen. Ze kon weer slapen, zei ze. Toch belde ze iedere dag even, vaak al om 8 uur ’s ochtends. Ze maakte zich toch nog zorgen. Hadden we hier wel aan gedacht? En daar wel aan gedacht? Zo hield mevrouw Kingma nog steeds alles in de gaten…

Meteen thuis in een nieuw huis
Verhuizen is voor ons meer dan alleen spullen van A naar B brengen. Bij mevrouw Kingma zorgden we ervoor dat haar oude woning schoon en netjes werd opgeleverd. In de nieuwe woning pakten we alle dozen uit, zetten alles op hun plaats, hingen alle lampen, klokken en schilderijen op en installeerden de telefoon en televisie. Verhuizen á la carte! Zelfs de laatste post op het oude adres werd nog even meegenomen. Aan het eind van de dag kon mevrouw Kingma zó haar nieuwe woning in Leeuwarden betrekken.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Toch verliep niet alles soepel. Op de verhuisdag bleek namelijk dat mevrouw Kingma toch ál haar spullen wilde meenemen. Heel begrijpelijk. Maar helaas… niet haalbaar. De nieuwe woning in Leeuwarden was namelijk een stuk kleiner. Ondanks al onze voorbereidingen had mevrouw Kingma zich hierop niet ingesteld. Zelfs de kleinste dingen, zoals washandjes, waren ineens belangrijk en moesten allemaal mee. En dat waren er meer dan 50… Gelukkig was de dochter van mevrouw Kingma erbij. Zij kon haar moeder – soms na enige discussie – helpen met beslissen wat wel en niet mee moest verhuizen.

Een hartverwarmende reactie na de verhuizing
De dochter van mevrouw Kingma mailde ons: “Voor mijn moeder was het een spannende voorbereiding en verhuisdag. Zij heeft volgens ons nog niet helemaal in de gaten wat voor werk jullie haar en ons uit handen hebben genomen. Jullie waren een goed ingewerkt team, dat zich de kop niet gek liet maken. Het was een geslaagde verhuizing naar Leeuwarden. Bedankt!”.

De mooiste beloning kwam van mevrouw Kingma zelf. Ze belde ons weer, zoals gebruikelijk, om 8 uur ‘s ochtends. “Ik ben heel erg tevreden over hoe het verhuizen allemaal gegaan is. Ik vertel aan iedereen hoe geweldig mijn verhuizing is geweest”, vertelde ze. Kijk, daar doen we het voor!

* In verband met de privacy hebben we de werkelijke naam van deze klant veranderd in ‘mevrouw Kingma’.

Reacties zijn gesloten.