Leegruimen zorgappartement – ‘Binnen een week alstublieft’

“In april overleed mijn moeder. We hoorden van de zorgmanager dat haar appartement binnen een week helemaal leeg opgeleverd moest worden. Mijn zus en ik wonen niet om de hoek, dus het was echt een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen”, vertelt meneer Terbeek. “Terwijl ons hoofd er toen helemaal niet naar stond.” 

Opleveren betekende niet alleen de woning leeg halen, maar ook dat de vloerbedekking eruit moest en dat alles schoon moest zijn. “In diezelfde week waren we ook druk met het afscheid en de voorbereidingen van de uitvaart. We waren van slag door het overlijden van mijn moeder. Dan wil je helemaal niet bezig zijn met opruimen en een verhuizing.”

Bij veel zorgwoningen is ontruimen binnen een week na overlijden heel normaal. Als je in een zorginstelling woont en er zorg afneemt, wil de verhuurder de woonruimte vaak zo snel mogelijk weer beschikbaar hebben voor een nieuwe cliënt. Hoeveel tijd je precies hebt om de woning te ontruimen en op te leveren, verschilt per organisatie. Soms een week, soms minder. Als nabestaanden heb je daar dan nauwelijks tijd voor.

Gelukkig stuitte Terbeek in zijn moeders papieren op een folder van onze leegruimservice. Kennelijk had zij die speciaal bewaard. Dat zien we vaker, dat ouderen onze gegevens bewaren voor hun nabestaanden. Alsof ze daarmee willen zeggen: ‘Ik wil jullie niet opzadelen met al dat gedoe van verhuizen en ontruimen’. De kinderen treffen onze folder dan aan inderdaad aan bij de ‘papieren’.  Ook raden zorginstellingen onze leegruimservice aan. Voor hen is het ook prettig om te weten dat er een betrouwbare partij is die ervoor zorgt dat een appartement snel en netjes beschikbaar komt voor de nieuwe cliënt.

Dankzij onze samenwerkingen met lokale partijen krijgen we alles heel snel voor elkaar. In de praktijk zien we dat de meeste nabestaanden zelf eerst de persoonlijke spullen en papieren uitzoeken. Daarna gaan wij aan de slag. We regelen – natuurlijk altijd in overleg – alles wat er geregeld moet worden en zetten de juiste mensen aan het werk. Samen met een verhuisploeg halen we de woning leeg en brengen het meubilair naar erfgenamen, kringloop, milieustraat of veilinghuis. We kunnen goed inschatten waar een kringloopwinkel blij mee is en waarmee niet. Vanwege de korte tijd waarin alles meestal moet gebeuren, slaan we meubels soms ook eerst op. De familie kan die dan later op hun gemak uitzoeken. Daarnaast kunnen wij helpen bij het beëindigen van abonnementen en verzekeringen, schoonmaken van de woning, verwijderen van tapijt, het doorgeven van meterstanden aan energieleveranciers en opleveren van het appartement.

Terbeek vervolgt: ”Wij namen contact op met Ontzorgd Verhuizen. Alles verliep daarna heel rustig. We hebben eerst uitgezocht wat we zelf wilden houden. Daarna hebben we de sleutel overgedragen aan verhuisregisseur Tim. Wij hadden zo veel meer tijd voor elkaar en het afscheid. De service was echt een uitkomst voor ons en nog betaalbaar ook. Tim kwam zelfs na de begrafenis nog langs met een envelop met geld, die onderin een la was gevonden.”

Lees meer over onze Leegruimservice

 

 

Reacties zijn gesloten.