Ik ga kleiner wonen en kan niet alles meenemen. Hebben jullie opruimtips?

Jazeker. De eerste en belangrijkste tip is: wacht niet met sorteren en opruimen. Ook niet als de verhuizing nog ver weg is. En zelfs niet als u nog niet weet wat uw nieuwe adres wordt. Van uitstel komt afstel. Pak het dus slim aan met deze opruimtips. We geven u eerst een aantal praktische: hoe pakt u het aan? Daarna leest u tips die u kunt gebruiken als u het moeilijk vindt om afscheid te nemen van uw spullen.

Praktische opruimtips: zo houdt u overzicht

 • Werk kamer voor kamer en doe iedere dag iets. Als bekijkt u maar één la of één plank in de boekenkast.
 • Teken op een plattegrond de grote meubels in die u mee wilt nemen. Doe dat ruim: de deuren moeten open kunnen, óók van kasten. Houd rekening met voldoende loopruimte (ook met een rollator) en bijvoorbeeld ruimte die gordijnen innemen. Past alles er echt in?
 • Zorg voor een ruimte in huis waar u dozen kunt zetten om te vullen met overbodige spullen. Het is bar ongezellig als u overal dozen heeft staan. Gebruik er bijvoorbeeld de logeerkamer of schuur voor. Is die te vol? Begin dáár dan met opruimen. Dozen gevuld? Breng of geef ze dan meteen weg.
 • Ruim een kast die u meeneemt helemaal uit – natuurlijk bekijkt u kritisch wat er weg kan – en vul die daarna met spullen die zéker mee moeten.
 • Maak in de huidige keuken net zoveel kastjes leeg als u straks krijgt. Die mag u vullen met keukeninventaris; de rest moet weg.
 • Verhuist u naar een zorgappartement? Laat u dan goed voorlichten. Hoeveel bergruimte is er? Hangen er al lampen? Hoeveel keukenkastjes zijn er? Is er een plattegrond?

Tips die u motiveren om het écht te doen

 • Geef dierbare spulletjes juist nú weg. Dan ziet u hoeveel plezier anderen ervan hebben.
 • Bedenk: alles wat u het afgelopen jaar niet heeft gebruikt, heeft u blijkbaar niet nodig.
 • Lastig om iets weg te doen, maar niemand wil het hebben? Maak er dan een foto van. Als u klaar bent met opruimen, maakt u daar een collage van die u een mooi plekje in uw nieuwe huis geeft.
 • Heeft u kleinkinderen? Maak dan voor ieder een doos met persoonlijke spulletjes van u. Kettingen, kleding, foto’s, boeken: een mooie herinnering aan oma en opa én leuk om verhalen over te vertellen!
 • Zorg voor een stok achter de deur: vertel iedereen dat u gaat opruimen en nodig ze uit om uw overbodige spullen of meubels te komen ophalen. Vaak willen ze dan ook wel even helpen met sorteren…
 • Niet leuk om te horen, maar wel de waarheid: als u overlijdt, moeten uw kinderen alles opruimen. Daar zitten ze dan vaak echt niet op te wachten. Het kost ze bergen tijd kost én het is een extra kostenpost voor ze.

Komt u er niet toe door uw gezondheid of vindt u het lastig? Zorg dan voor sorteerhulp. Vraag er gerust om! Anderen vinden het vaak fijn om u te helpen. Heeft u niet veel mensen om u heen of wilt u daar liever geen beroep op doen? Dan zijn er vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen. Of schakel ons in, dat kan natuurlijk ook. Omdat wij vinden dat u een zorgeloze verhuizing verdient.

Bel voor meer informatie over deze opruimtips of anderen vragen gerust naar 085-041 01 01.