Wat doet Ontzorgd Verhuizen voor mensen met dementie?

Dementie wordt volksziekte nummer een. Op Wereld Alzheimer dag iets om bij stil te staan. Ook wij krijgen er in ons werk steeds vaker mee te maken. Hoe pakken wij dat aan?

Dementerenden kunnen met passende maatregelen, begeleiding, zorg en mantelzorg vaak nog lang thuis blijven wonen. Toch is een verhuizing naar een zorginstelling of complex voor kleinschalig wonen op een gegeven moment vaak noodzakelijk. Zo’n verhuizing is enorm ingrijpend en kan de dementerende daardoor erg angstig of boos maken. Een speciale aanpak helpt om de overgang toch zo soepel mogelijk te laten verlopen.

We pakken zo’n verhuizing dan ook altijd aan in nauw overleg met de familie, mantelzorgers en de zorginstelling. Om zo min mogelijk onrust te veroorzaken, kunnen zij de dementerende bijvoorbeeld meenemen of afleiden als wij langskomen om te kijken naar de spullen die verhuisd moeten worden. Samen met een familielid of mantelzorger bereiden we de verhuisdag dan verder voor.

Op de verhuisdag maken we het nieuwe appartement of kamer direct zo vertrouwd mogelijk. In de oude woning maken we foto’s van situatie, zodat we die na kunnen bootsen in de nieuwe woonruimte. Alle meubels zetten we zoveel mogelijk op dezelfde plek. Ook de familiefoto’s staan weer in dezelfde volgorde op het dressoir, kasten worden op dezelfde manier ingedeeld, schilderijen en tekeningen hangen weer aan de muur. Zo hopen we dat de dementerende zo snel mogelijk is gewend aan de nieuwe omgeving en de rust terugkeert.

Bekijk een van onze verhuizingen in de praktijk in onderstaand artikel.

Reacties zijn gesloten.