Bewonersverhuizing woonzorgcentrum Erasmus

Ontzorgd Verhuizen heeft in 2014 de verhuizingen van de 225 bewoners van het oude Erasmushiem naar het nieuwe Erasmus gepland, gecoördineerd, uitgevoerd en begeleid. Erasmus is een woonzorgcentrum voor senioren. Er komt veel bij zo’n verhuizing kijken. Voor de bewoners is zo’n verhuizing een ingrijpende gebeurtenis. Daarom verhuizen wij niet alleen de spullen, maar vooral de ménsen.

Een oude boom moet je eigenlijk niet verplanten. Maar als het dan toch moet, dan zo makkelijk en prettig mogelijk. In plaats van één groot project hebben we deze verhuizing dus benaderd als 225 particuliere verhuizingen. Met veel persoonlijke aandacht en tijd voor iedere bewoner. Deze aanpak zorgde voor veel vertrouwen en rust bij de bewoners van Erasmus.

Eerst een uitgebreid kennismakingsgesprek
Iedere bewoner kreeg van tevoren twee keer bezoek van ons. Bij het eerste gesprek maakten we kennis, bespraken we wat allemaal gaan doen en hoe we het aanpakken. Daarna keken we rond in de woning om een beeld te krijgen van de hoeveelheid meubels en de inrichting.. Zij leerden ons kennen, wij leerden hen kennen.

Daarna de planning rond
Na de afronding van alle eerste gesprekken konden we aan de slag met het verhuisdraaiboek. Hierin planden we wie wanneer en hoe laat ging verhuizen. Ook noteerden we zaken waar we rekening mee moesten houden. We kwamen erop uit dat we ongeveer acht bewoners per dag moesten verhuizen met vier verhuisploegen van vier verhuizers. Elke verhuisploeg werd begeleid voor een verhuisregisseur van Ontzorgd Verhuizen, die de regie en coördinatie van de verhuizing in handen heeft. Omdat we acht bewoners per dag wilden verhuizen, moest elke verhuisploeg minstens twee bewoners verhuizen. Een uitdaging!

Een tweede bezoek aan iedere bewoner
We konden nu aan de slag met ons tweede bezoek aan de bewoners. Ze hoorden wanneer ze gingen verhuizen en kregen een plattegrond van hun nieuwe appartement. Daarop konden ze zelf hun eigen meubilair tekenen, zodat wij het nieuwe appartement op de verhuisdag naar hun wens konden inrichten. We merkten tijdens deze gesprekken dat de bewoners de verhuizing erg spannend vonden, zeker nu de verhuisdatum dichterbij kwam. Maar ook daar waren we voor. We hebben bij hen en hun familie zorgen en spanning weggenomen door duidelijke informatie te geven, alle vragen te (blijven) beantwoorden en veel aanwezig te zijn. Wij kijken nu eenmaal verder dan het verhuizen van spullen.

De verhuizing verliep vlekkeloos
Voor elke bewoner zorgden ervoor dat hun spullen werden in- en uitgepakt, meubels ge(de)monteerd werden, schilderijen weer aan de muur hingen, kastjes op dezelfde manier werden ingericht én dat de tv het gewoon deed. Hiermee probeerden we de overgang van het Erasmushiem naar Erasmus zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het was voor ons, maar ook voor de bewoners prachtig om te zien hoe de 25 medewerkers van het verhuisbedrijf en Ontzorgd Verhuizen als één team samenwerkten. Wanneer een ploeg eerder klaar was, hielpen zij een andere en maakten ze een verhuizing samen af.

Een 8,9!
Toen alle 225 verhuizingen achter de rug waren, gingen we nog een laatste keer bij elke bewoner langs voor een afsluitend gesprek. We vroegen hoe het met hen ging, hoe ze de verhuizing vonden gaan, wat ze van het nieuwe appartement vonden en of ze nog vragen hadden. Ook ontvingen we het ingevulde enquêteformulier, waarop we onder andere vroegen naar een rapportcijfer voor onze begeleiding. Resultaat: een 8,9! Want ook al was het voor deze bewoners een spannende tijd, hun verhuizing was super geregeld. “Alleen maar lof”, werd vaak genoemd. Daar doen we het voor!

 

Reacties zijn gesloten.