Bewonersverhuizing à la Ontzorgd Verhuizen

Onlangs verzorgden wij de verhuizing van 13 bewoners van De Finke in Koudum. Zij moesten intern verhuizen om ruimte te maken voor de geplande nieuwbouw. Ondanks dat zij in hetzelfde gebouw bleven, is zo’n bewonersverhuizing erg ingrijpend voor de hoogbejaarde bewoners. Ze voelen zich veilig en vertrouwd in hun eigen appartement en vragen zich af of ze zich ook weer zo voelen op de nieuwe plek. Velen waren dan ook erg zenuwachtig. ‘Denken jullie wel aan dat tafeltje in de hoek?’, ‘Waar is straks mijn afstandsbediening?’, ‘Gaan mijn gordijnen mee?’.

Daarover hoefden zij zich geen zorgen te maken. Ook bij een bewonersverhuizing verhuizen wij mensen. Dat doen we appartement voor appartement. Zo voorkomen wij dat het tafeltje van mevrouw Jansen bij meneer Pietersen terechtkomt.

En dat niet alleen: alles werd op precies dezelfde plek teruggezet of -gelegd. Tot en met de foto’s aan de muur en de zakdoeken in de kast. Dat doen we door van tevoren foto’s en fimpjes te maken van de inrichting. Die gebruiken wij dan om alles zoveel mogelijk na te bootsen. Zo komt iedereen meteen weer helemaal thuis.

Dat lijkt makkelijker dan het is! In de praktijk loop je altijd tegen onverwachte zaken aan. Nieuwe appartementen bleken gespiegeld te zijn, waardoor je heel goed moest nadenken over de plaatsing van de meubels. Gordijnrails ontbrak of zat op een andere plek, waardoor gordijnen niet pasten. Of een klein koofje zorgde ervoor dat een kast niet op dezelfde plek kon staan… Maar overal was een oplossing voor. Die was vaak zelfs beter dan de situatie voor de verhuizing.

Enige stoorzender was KPN, die – ondanks onze grondige voorbereiding – meerdere steken liet vallen. Telefoons die niet werkten, opdrachten die verwijderd waren, adressen die verkeerd genoteerd waren… We moesten uren met hen aan de telefoon zitten om alles recht te trekken.

Gelukkig is de bewonersverhuizing, ook door de prettige samenwerking met De Finke en Guido, Tim en Ben van Wolthuizen, vrijwel geruisloos verlopen. De eerste ‘housewarming‘ is zelfs al gevierd! De bewoners kunnen weer heerlijk wonen.

Reacties zijn gesloten.