Als u gaat verhuizen, komt er veel op uw af. Niet alleen de verhuizing van uw inboedel, maar ook de adreswijzigingen naar alle organisaties waar u lid, klant, cliënt, verzekerde, abonnee of donateur van bent. En hoe zit het met de officiële instanties, zoals de gemeente en Belastingdienst? Wij maken u het graag makkelijker met deze tips en informatie over uw adreswijzingen.
Begin op tijd
Heeft u verhuisplannen? Begin dan meteen met tip 1. Zelfs als u nog geen verhuisdatum weet. Dat scheelt u straks een hoop stress en gedoe.
Tip 1: Verzamel alle adressen
- Pak uw bankafschriften van het laatste jaar erbij. Daarin kunt u snel opzoeken bij welke organisaties u automatische afschrijvingen heeft lopen. Maak daar een lijstje van. Adreswijziging doorgegeven? Afvinken maar.
- Let ook op geadresseerde post en uw e-mail. Staan alle afzenders op uw lijst?
- Vul aan met uw zorgverleners. Vergeet het ziekenhuis, de fysiotherapeut, pedicure en dierenarts niet.
- Denk ook aan uw bank, boekhouder, belastingadviseur en notaris.
Lijst klaar? Dan is dat het moment om te beoordelen of alles nog actueel is én of u alles nodig heeft. Zo niet? Dan heeft u meteen de gegevens bij de hand om de wijziging of opzegging de deur uit te doen.
Tip 2: Adreswijzigingen naar uw telefoon-, tv- en internetaanbieder
Neem contact op met uw provider zodra u uw nieuwe adres weet. De verwerkingstijd van de verhuizing duurt vaak minstens 3 weken. Vraag gerust om een monteur die alles voor u installeert; dat is soms gratis voor senioren.
Tip 3: Adreswijzigingen naar officiële instanties
U moet uw nieuwe adres uiterlijk 5 dagen na de verhuizing aan de (nieuwe) gemeente doorgeven. Dan kan persoonlijk, maar vaak ook met DigiD via de website van de gemeente. De gemeente licht dan de Belastingdienst, SVB, afdeling WMO en uw pensioenuitkerende instantie in. Dat hoeft u dus niet zelf te doen! Ook wordt uw zorgverzekeraar door de gemeente ingelicht.
Tip 4: Adreswijzigingen naar uw energieleveranciers
Uw energie- en waterleveranciers werken met 2 datums: de ingangsdatum van uw nieuwe woning en de einddatum van uw oude woning. Deze datums moet u allebei doorgeven mét de meterstanden van die datums. Neem dus bij ontvangst van de sleutel van uw nieuwe woning de beginmeterstanden op en op de inleverdatum van de sleutel van de oude woning de eindmeterstand. Oók als u slimme energiemeters heeft. Dan kunt u controleren of de stand die uw leverancier afleest, klopt.
Als de tussentijdse periode lang duurt, vraag dan of uw energieleverancier uw maandelijkse bedrag op ‘leegstand’ zet. U betaalt dan veel minder.
Tip 5: Zo geeft u zelf uw adreswijzigingen door
Heeft u ergens een online klantenprofiel? Dan logt u daar in en wijzigt u uw adres. Geen online klantprofiel? Dan volstaat meestal een belletje. Als dat onverhoopt ook niet lukt, bel ons dan even. Dan helpen wij u verder.
Tip 6: Zo geeft u adreswijzigingen voor anderen door
Geeft u adressen door namens iemand anders? Dan vragen de meeste organisaties naar de volgende gegevens om te beoordelen of u de adreswijziging mag doorgeven:
- de officiële naam,
- geboortedatum
- en de laatste 3 cijfers van de IBAN van degene voor wie u belt.
Sommige organisaties vragen om een machtiging. Die maakt u makkelijk zelf: “Ik (naam) ga verhuizen. Ik verklaar dat (uw naam) machtig om mijn adreswijzigingen door te geven”. Zet er de plaats en datum bij en laat de verklaring ondertekenen door degene die gaat verhuizen.
Heeft u hulp nodig bij uw adreswijzigingen?
Wij nemen deze werkzaamheden graag van u over, zodat er niets en niemand wordt vergeten. Wij weten hoe het werkt en hebben korte lijntjes met bijvoorbeeld Ziggo. Ook hebben wij speciale brieven voor de adreswijzigingen bij gemeente en bank, als het voor u lastig is om erlangs te gaan of via internet te werken. Bel of mail ons gerust als u meer wilt weten.
Reacties zijn gesloten.